تیروئید
- تاریخ انتشار : سه شنبه 20 شهریور 1397
- دسته بندی :

تیروئید یک غده کوچک شبیه به پروانه است که در قسمت تحتانی گردن واقع شده و و ظیفه آن ساختن دو هورمون مهم ترییدوتیرونین(T3) و تیروکسین(T4) است. در صورت اشکال در کارکرد این غده و کاهش میزان تولید T4 در بدن ، تغییراتی در وزن ، اشتها ، الگوی خواب ، دمای بدن و غیره به وجود میآید.
شایعترین مشكلاتی كه این غده را تحت تاثیر قرار میدهند عبارتند از:
كم كاری تیروئید (Hypothyroidism)،پركاری تیروئید (Hyperthyroidism)بزرگی غده ی تیروئید ( گواتر) توده های تیروئید، سرطان تیروئید والتهاب تیروئید ( تیروئیدیت )
بعضیمواقع تیروئید هورمون بسیار زیادی تولید میکند. ممکن است مشکلات ساختاری مانند ورم و رشد کیست یا ندول را برای بدن بوجود آورند. هر وقت این مشکلات ساختاری رخ دهند، جراحی تیروئید ضرورت پیدا میکند. جراحی تیروئید مستلزم برداشتن تمام یا بخشی از غده تیروئید است.
برداشتن ندول تیروئید اصلیترین دلیل جراحی تیروئید است، و تشخیص ندول از طریق نمونهبرداری بیوپسی و با وارد کردن سوزنی باریک در غده تیروئید صورت میگیرد. اگر نتایج زیر از انجام بیوپسی بدست آید، برای آنها هم گزینه جراحی پیشنهاد میشود:
- سرطان (سرطان پستانچهای)؛
- سرطان احتمالی (نئوپلاسم فولیکولار یا نتایج غیرمعمول)؛
- بیوپسی بدون نتیجه قطعی؛
- تست شاخص مولکولی بر روی نمونه بیوپسی که ریسک بدخیم بودن غده را نشان میدهد.
همچنین اگر نتایج بیوپسی خوشخیم بودن ندولها را تایید کند، یا اگر ندولها همچنان در حال رشد هستند و با علائمی مانند (ناراحتی، مشکل بلعیدن غذا و غیره) همراه باشند، احتمالا درمان آنها از طریق جراحی پیشنهاد میگردد. علاوه براین، به منظور درمان پرکاری تیروئید (بیماری گریوز یا ندول سمی)، گواتر بزرگ و مولتی ندولار و گواتری که با علائم بیماری همراه باشد، گزینه جراحی پیشنهاد خواهد شد.
ممکن است جراحی بر روی صدای بیمار تاثیر بگذارد؟
ممکن است بعد از جراحی صدای بیمار کمی گرفته یا خشن شود، اما این شرایط معمولا موقتی است. درصورتیکه عصب اصلی حنجره آسیب دیده باشد، آنوقت امکان دارد صدا خشن یا توام با صدای تنفس به نظر آید و شاید تُن صدا نسبت به قبل کمی ضعیفتر شود. بطورمعمول این وضعیت طی 6 ماه بهبود خواهد یافت. مادامیکه فقط یک سمت آسیب دیده باشد، غالبا تار صوتی دیگر این کاستی را جبران میکند و صدا اغلب نرمال یا نزدیک به نرمال خواهد شد. تقریبا یک تا دو درصد موارد جراحی با مشکلات دائمی حنجره همراه است. اگر بیمار به مشکلات صوتی دائمی دچار شود، برخی عملهای جراحی جهت کمک به بیمار در دسترس هستند. با یک جراحی جزئی میتوان مشکل تارهای صوتی بیماران را برطرف ساخت.اگر بیمار خواننده است یا از صدای خود درآمدزایی میکند، حتما پیش از جراحی این قضیه را برای پزشک مطرح کند و از او مشورت بگیرد.
خطرات جراحی
بطورکلی جراحی تیروئید تهدیدی برای بیمار به حساب نمیآید. بروز عوارض امری طبیعی است، اما جدیترین خطرات احتمالی جراحی تیروئید عبارتند از:
- خونریزی درست ساعاتی پس از جراحی که موجب ناراحتی حاد تنفسی گردد؛
- آسیب به عصب بازگشتی حنجرهای که ممکن است به صورت خشن شدن موقتی یا دائمی صدا همراه باشد، و حتی در موارد بسیار نادر احتمال ناراحتی حاد تنفسی وجود دارد وقتی جفت عصبها آسیب ببینند؛
- آسیب به غدههای پاراتیروئید که وظیفه کنترل سطح کلسیم خون را دارند و نهایتا به پرکاری تیروئید موقتی یا دائمی و هیپوکلسمی (کاهش غیر طبیعی سطح کلسیم خون) منجر میشوند؛
- بیماران مبتلا به تومورهای تهاجمی یا درهم پیچیدگی گسترده گره لنفاوی، بیمارانی که جراحی دوم تیروئید انجام دادهاند و گواتر بزرگی زیر استخوان چنبر و بالای قفسهسینه (گواتر زیرجناغی) آنها رشد کرده باشد، بروز این نوع عوارض بهمراتب در میان آنها شایعتر است